Cancerul in viata de familie
- La ce sa te astepti si ce trebuie sa faci cand e implicat diagnosticul oncologic:
– Schimbarea rolurilor
La aparitia diagnosticului unii apartinatori se tranforma in managerii “stiu si fac totul”;
In cazul in care comportamentul este confortabil pentru ambele persoane, atunci se poate continua.
Daca acest comportament devine o povara de ambele parti, solutia este comunicarea limitelor pacientului, ale apartinatorului si gasirea unor solutii ce nu sporesc dificultatea trecerii prin tratament a niciunei parti.
Exemplu de solutie: gasirea unui ajutor extern pentru apartinator
De ce trebuie sa fim atenti la acest aspect de schimbare a rolurilor:
De multe ori pacientii oncologici trec de la persoane total competente si independente la pacienti, le sunt subtiate o gama larga de libertati. Acestui tipar de persoane le este foarte greu sa accepte ideea de a fi ingrijiti, astfel comunicara la un nivel de transparenta cat mai mare este vital.
Ce trebuie sa se comunice?
- In ce situatii pacientului ii este confortabil sa primeasca ajutor din partea apartinatorului
- Ce poate face apartinatorul fara sa se suprasolicite
- In ce situatii pacientul trebuie sa inteleaga ca are nevoie de ajutor
- Unde apartinatorul exagereaza cu ajutorul…etc.
Trebuie sa se inteleaga faptul ca o comunicare defectuoasa duce la cresterea nivelului de stres si chiar la ingreunarea vindecarii, din moment ce latura emotionala este defectuoasa.
Nu tratati persoana diagnosticata ca fiind doar “pacient”
In urma aflarii diagnosticului, in scopul protejarii cat mai atente, de multe ori persoana este tratata si acasa ca un pacient. Nu uitati ca oricare ar fi diagnosticul, omul este tot mama / tata / fratele / sora / sotul / sotia / prietenul / prietena;
- Limitarea / extinderea responsabilitatilor
Posibilitatea ca persoana diagnosticata sa nu mai poata merge la lucru sau sa exercite diferite task-uri ce in mod normal ar fi fost responsabilitatile sale este una destul de ridicata, astfel apartinatorii sunt cei ce vor fi nevoiti sa preia o mare parte din responsabilitati.
Care e rezultatul?
Apartinatorul nutreste frustrare si resentimente, iar pacientul vina, tristete si frustrare.
Ce trebuie facut?
Apartinatorul trebuie sa inteleaga ca nu este nevoie sa se transforme in managerul “stie si face tot” . Acesta poate si trebuie sa ceara ajutorul din exterior pentru a nu-si consuma energia intr-un mod negativ.
Comunicare transparenta, din nou !
Pacientul trebuie sa inteleaga ca nu ii apartine vina, ca este normal sa sufere de dureri si oboseala, greturi si alte simptome in urma tratamentelor, iar renuntarea la anumite responsabilitati este total normal.
Comunicati apartinatorului ce puteti exercita fara sa va faceti rau, astfel readuceti o parte din echilibru inapoi.
Luati fraiele conversatiei si incepeti-o. De multe ori oamenilor le este inconfortabil sa intre in aceasta discutie cu un o persoana diagnosticata intru cat subiectul este unul sensibil. Incepeti dumneavoastra conversatia si explicati punctele cheie, astfel se usureaza situatia pentru toata lumea.
Sfat important pentru ambele parti:
Lasati oamenii sa va ajute!
Ramaneti implicati in activitati sociale !
Nu va feriti sa spuneti ce va deranjeaza !
- Masca de oxigen pentru apartinator
Un lucru foarte important de retinut pentru apartinatori este ca a avea grija de cineva fara a avea prima data grija de tine- e imposibil!
In avion, in cazul necesitatii utilizarii mastii de oxigen parintii trebuie ca prima data sa isi puna siesi masca de oxigen si abia apoi copilului, intru cat daca ei nu respira prima data, nimeni nu mai are grija de copil.
Acelasi principiu se aplica si in cazul apartinatorilor, aveti in vedere ca prima data dumneavoastra sa fiti in siguranta fizic si emotional.
Mancati de 3 ori pe zi.
Luati-va 30 de minute pe zi, fie ca sunt de stat la cafea pe balcon, fie un drum pana la magazin, care sa fie timpul dumneavoastra pentru sine.
Ramaneti conenctati cu prietenii si persoanele ce reprezinta un suport important pentru dumneavoastra.
Nu va simtiti vinovat pentru faptul ca dumneavoastra sunteti sanatos, iar persoana draga nu ! Inca nu sunt cunoascute toate cauzele aparitiei cauzelor, iar acest gand este unul foarte toxic si total nenecesar de autoinvinuire.
- Sfaturi anti-vina pentru pacient:
Cancerul nu este vina dumneavoastra sau a oricui altcuiva. Lasati in urma orice fel de vina legata de motivele aparitiei bolii. Cercetatorii nu sunt inca siguri in privinta motivelor aparitiei anumitor tipuri de cancer, astfel ca trebuie sa lasati in urma gandurile toxice de genul !
Fiti constient de faptul ca sentimentul de vina este un sentiment ce vine si pleaca.
Focusati-va pe fericirea familiei, pe apropiati, pe lucrurile frumoase care sunt si vor ramane acolo, in viata dumneavoastra.
Gasiti o noua metoda, sanatoasa, de a va exprima sentimentele. Pictati, scrieti, cantati, recitati, orice va ajuta sa dai afara gandurile si emotiile negative.
Clinica noastra este specializata in ajutorul psihologic al pacientilor oncologici asa ca suntem cei mai buni in a va fi alaturi pe tot parcursul tratamentului.
Alte articole ce vorbesc despre viata in casa unui diagnostic oncologic:
Boala canceroasa in perioada Covid-19
Schimbările în stilul de viaţă şi în modul de a gândi ajută în vindecarea de cancer? (1)
De ce este important ajutorul psiho-oncologului?
Numarul de telefon la care ne puteti gasi la orice ora: 0 720 655 618
Contul de facebook: Clinica Psiho-Oncologie Lidia Stoica
e-mail: clinica-psiho-oncologie@gmail.com
Sau programeaza o consultatie din butonul de sus al site-ului : Programeaza consultative online
Programarea este la un telefon sau la un click distanta chiar in site-ul nostru, nu ezitati nicio secunda sa cereti ajutorul. Si desi nu ne dorim sa ne contactati cu aceasta problema, suntem aici pentru a va fi alaturi!
Articol scris de Oana Alexandra Topala, stundenta la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stintele Educatiei, Student intern la Clinica de Psiho-Oncologie.
Programeaza o sedinta de consiliere psihologica / psihoterapie aici.
Related Posts
Cum decurge intervenția psihologică? Sunt ședințele individuale sau de grup?
Interventia psihologica individuala si cea de grup sunt complementare....
Ce se întâmplă cu supraviețuitorii cancerului?
– Supraviețuitorii cancerului au tendința să fie mai izolați și retrași din punct...