Cum decurge intervenția psihologică? Sunt ședințele individuale sau de grup?
Interventia psihologica individuala si cea de grup sunt complementare.
Interventia psiho-oncologica individuala si de grup sunt doua tipuri de interventii complementare care nu se exclud reciproc, fiecare avand punctele ei forte si slabe. O interventie individuala desi nu iti ofera exemplul personal al altor pacienti care se confrunta cu cancer, nu exista feedback exterior ca in cazul grupului, totusi creaza spatiul necesar abordarii unor subiecte ce nu pot fi discutate de pacient in contextul de grup si astfel interventia psihologica individuala devine necesara.
In ultimii ani speranta de viata in urma diagnosticarii cu cancer a crescut, iar pacientul trebuie sa inteleaga faptul ca astazi cancerul se trateaza, iar organismul se poate recupera. Totodata, trebuie sa realizeze ca interventia psihologica poate sa potenteze tratamentul medical, grabind astfel recuperarea sa.
Interventia psiho-oncologica are 3 etape principale :
Etapa initiala , care are ca obiectiv constituirea relatiei terapeutice caracterizata prin empatie, acceptarea neconditionata si congruenta, crearea unei imagini de ansamblu asupra principalelor nevoi psihosociale, dar si a istoriei de viata a pacientului, normalizarea reactiilor emotionale ale pacientului, intarirea mecanismelor de coping, oferirea de suport emotional permanent, furnizarea de suport informational.
Etapa intermediara, are ca obiective: crearea listei de probleme sau setarea principalelor obiective pt o mai buna adaptare la boala neoplazica, continuarea oferirii suportului emotional, introducerea , conceptulizarea si exersarea tehnicilor cele mai validate pt pacientii oncologici.
Etapa finala, are ca si obiective: consolidarea mecanismelor de adaptare la boala neoplazica, prevenirea recaderilor din punct de vedere emotional, abordarea terapeutica a fricii de recidiva, reevaluarea psihologica .
Daca si tu ai un diagnostic oncologic ( cancer), iar psihicul tau este la pamant, ai incercat dar nu ai reusit sa te ridici singur, poti apela la serviciile clinicii noastre, programandu-te la unul dintre specialistii nostri, specializati in psiho-oncologie.
Programeaza-te, aici
Psh. Lidia Stoica – Expert DOC
Related Posts
Ce se întâmplă cu supraviețuitorii cancerului?
– Supraviețuitorii cancerului au tendința să fie mai izolați și retrași din punct...
Cancerul in viata de familie
La ce sa te astepti si ce trebuie sa faci cand e implicat diagnosticul...