
Un scurt ghid pentru apartinatorii bolnavilor de cancer (I)
Rolul de aparținător- cine este și ce face un aparținător
Atunci când o persoană dragă primește un diagnostic amenințător de viață cum este cel al cancerului, considerat de altfel și o boală cronică, iar tu preiei responsabilitățile de îngrijire a persoanei, titlul pe care îl primești este acela de aparținător.
Aparținătorul este o rudă sau o persoană care are in grijă un copil sau un adult diagnosticat cu o boală cronică sau orice persoană ce are nevoie de îngrijire asistată continuă.
Deși este foarte probabil să simți că ceea ce faci este natural, responsabilitățile pe care le ai sunt cumulate în acest termen de „aparținător”. Sentimentul de „natural” vine din bunătatea sufletului tău și din spiritul civic foarte dezvoltat de care dai dovadă.
Ce înseamnă a îngriji
A îngriji = a oferi suport persoanei aflate în necesitate pentru nevoile zilnice.
Nevoie zilnice= însoțirea la vizita medicală, servirea meselor sau administrarea medicamentelor, sprijin emoțional în scopul unei mai bune adaptări la boala oncologică.
Ceea ce faci este să fii prezent 24/24 pentru persoana ce are nevoie de suport din partea cuiva, iar acest lucru este ceea ce face un aparținător.
Ce implică noul rol
- Schimbarea relației cu persoana pe care o îngrijești.
Există o posibilitate mare să fi trecut de la relație de soț/ soție/ fiu/fiică la rolul de aparținător, iar cu cât înaintezi mai mult în acest proces să observi schimbări drastice în relație. Observi cum de la o persoană puternică și independentă, cel drag trece la imaginea de bolnav cu nevoi multiple de asistare, iar acest lucru îți aduce un amalgam de emoții și o doză consistentă de confuzie.
Odată cu schimbarea formei relației apar o mulțime de responsabilități care par imposibile dintr-o gamă largă de puncte de vedere și ți se pare că nu vei putea niciodată să faci toate lucrurile acestea BINE.
Ce trebuie să faci
NU DISPERA- aparținătorii susțin că devin din ce în ce mai pregătiți pentru acest rol pe percurs ce înaintează în proces, nimeni nu s-a născut învățat !!!
- Amalgamul de emoții
- Îți lași propriile nevoie la o parte
E normal să îți lași într-o anumită măsură nevoile la o parte și să te concentrezi pe lucrurile urgente persoanei dragi, însă tactica aceasta nu îți va aduce mari reușite pe termen lung. Odată ce tu te lași la o parte îți afectezi corpul, nu poți avea grijă de ceilalți dacă tu nu ești sănătos atât fizic cât și emoțional.
Ce trebuie să faci
Majoritatea celor aflați în această situație susțin că discuțiile cu alte persoane le-au fost de mare ajutor. Aceștia mărturisesc că astfel au reușit să comunice anumite aspecte pe care nu le-au putut exprima întotdeauna în fața celor dragi aflați în suferință.
Să te simți copleșit și stresat în astfel de situații reprezintă un lucru absolut normal și obișnuit. Asemeni persoanei dragi, poți să te simți trist sau îngrijorat. Dacă trăiești astfel de stări poți încerca să te adresezi unui psiholog sau asitent social.
- Înțelege-ți emoțiile
În primul rând este vital să înțelegi că sentimentele de confuzie, furie, tristețe și altele sunt complet normale atunci când viața ia dintr-odată o cu totul altă față decât ce ai văzut până acum. Ai nevoie de timp să le digeri și să le înțelegi.
Ce poți simți
- Tristețe
Desigur că un asemenea diagnostic nu îți poate aduce fericire și e total normal ca norul negru să îți apară deasupra capului, dar REȚINE că dacă această emoție îți afecteaza funcționalitatea și persistă mai mult de două săptămâni, există posibilitatea să te confrunți cu depresie.
- Furie
Sentimentul de furie față de persoana dragă, față de sine sau de ceilalți membrii ai familiei este posibil și normal. Există șanse crescute să îți direcționezi furie către persoana de care ai grijă, motivul este de multe ori că furia se naște uneori din teamă, panică sau stres. Uită-te în spatele furiei și vezi care este motivul de fapt, ce îți lipsește, lace te așteptai de la unii oameni sau ce te sperie, înțelege furia.
- Mâhnirea
Există momente în care simți sau o să simți că pierzi cel mai important lucru din lume, fie că este sănătatea persoanei dragi sau viața obișnuită, parcă pierzi ceva. Simte mâhnirea, trăiește-ți „oful”, dă-ți dreptate în a te simți astfel înainte să te învinovățești pentru ceea ce simți, ai dreptul să fii mâhnit din cauza acestei pierderi.
- Vinovăția
„Nu sunt îndeajuns de rapid/ vivace/ responsabil/ bun pentru persoana dragă, nu fac destule”, există șanse foarte mari să te simți așa sau că tu ești sănătos, pe lângă cel drag care trece prin cele mai grele momente ale vieții sale. Ai încredere în tine, ție ți-a fost dat rolul cu un scop, tu ești cel care poate avea grijă de cel drag și care îl poate ajuta să își revină, viața nu e dreaptă, dar tu cu siguranță că faci doar ce este corect.
- Singurătatea
Singur printre oameni, un sentiment care de multe ori îți apare sau îți va apărea în suflet, odată cu lipsa de înțelegere din partea celorlalți începi să te împingi sigur spre izolare socială și fizică. Una din cele mai mari greșeli pe care le poți face, orice ar fi, nu te izola. Rămâi conectat cu oamenii de lângă tine, altfel te vei aduce în situații în care îți va fi extrem de greu să îți îndeplinești responsabilitățile.
Ajutor intern
- Nu ești singur!
Toți aparținătorii trec prin tot procesul emotțional prin care treci și tu, există oameni care te pot înțelege natural pentru că sunt în aceeași poziție.
- Atunci când vezi că trăirile îți împiedică funcționalitatea zilnică, COMUNICĂ cu alți oameni !
- Abordează un membru al familiei, medic, prieten, psiholog, preot, pastor sau lider spiritual cu care să discuți și care îți poate oferi sprijin !
Continuare….
Related Posts
Ce se întâmplă cu supraviețuitorii cancerului?
– Supraviețuitorii cancerului au tendința să fie mai izolați și retrași din punct...
Ce așteptări trebuie să aibă pacientul de la terapeutul lui?
Atat pacientul cu asteptari, cat si cel fara asteptari, sunt pacienti. Atunci...