
Care sunt etapele psihologice prin care trece bolnavul de cancer ?….
Hmmmm…. etapele psihologice prin care trece bolnavul de cancer..
Etapa initiala NEGAREA , in care pacientul este copleșit de sentimente de șoc sau amorțeală si înțelege numai cât poate accepta în acest moment. O scurtă perioadă de negare poate fi un mecanism de adaptare sănătos, dar negarea prelungita poate, de asemenea, să împiedice pacientul să se ocupe eficient de problemele care necesită fapte.
Urmatoarea etapa este FURIA – adesea este normal să apară acest sentiment ca răspuns la durere, cu stări de îngrijorare. E important ca pacientul sa exprime aceasta furie… si daca ii vine sa sparga vreo farfurie… e mai bine sa o sparga! Bine, aceasta este o extrema, ar fi ingrijorator daca s-ar apuca sa sparga toate farfuriile din casa, insa poate evalua “paguba” si atat timp cat aceasta este acceptabila sau minora, e ok sa sparga si o farfurie. Insa… mai exista si alte forme de expresie a furiei: poate lua o foaie de hartie sa o mazgaleasca pana nu mai are mina la pix! Sau poate face sport pentru a se calma sau poate alege să scrie într-un jurnal despre aceste sentimente pe care le trăieste.
NEGOCIEREA este etapa ce apare dupa consumarea furiei. Vina se poate strecura în timpul fazei de negociere. Apare des blamarea, găsirea de scuze pentru situația de față, gânduri că pacientul ar fi putut face ceva pentru a preveni cancerul etc. Acesta este momentul in care de obicei pacientul isi spune ceva de genul “Aa… deci daca nu uram atat… nu ma imbolnaveam!” Negocierea poate fi folosită și pentru a face schimbări viitoare în stilul de viață, ca niște promisiuni făcute propriei persoane de a face schimbări benefice în viața..
Dupa negociere, apare adesea DEPRESIA , adica confruntarea cu cancerul și riscurile pe care le presupune, duc la o stare de tristețe profundă, dificultăți de somn, de concentrare, lipsă de energie și plâns frecvent. Sunt reacții normale, dar trebuie intervenit la timp pentru a nu scăpa de sub control aceasta situatie.
ACCEPTAREA ca ultima etapa psihologica pe care pacientul o parcurge, nu reprezinta renunțarea la durere, ci înseamnă că acesta a acceptat că boala este o parte din viața lui. Deși durerea persistă, realitatea este acceptata și este important ca pacientul sa-si continue viața, căutând soluții.Pentru a învinge reacțiile negative și stresante ale psihicului, primul pas este conștientizarea și acceptarea acestora și ce anume le hrănește (gândurile, cuvintele, atenția privirii, prímele gânduri dimineața etc), iar pasul doi este înțelegerea faptului că întotdeauna avem de ales în cum răspundem și facem față la aproape tot ce ni se întâmplă.
Daca si tu ai un diagnostic oncologic ( cancer), iar psihicul tau este la pamant, ai incercat dar nu ai reusit sa te ridici singur, poti apela la serviciile clinicii noastre, programandu-te la unul dintre specialistii nostri, specializati in psiho-oncologie.
Programeaza-te, aici
Psh. Lidia Stoica – Expert DOC
Related Posts
De ce la noi în țară psiho-oncologia este foarte puțin cunoscută?
Psiho-oncologia se dezvolta ca specialitate de sine statatoare. În ultimele...
Ce așteptări trebuie să aibă pacientul de la terapeutul lui?
Atat pacientul cu asteptari, cat si cel fara asteptari, sunt pacienti. Atunci...