logologologo
  • Acasa
  • Despre noi
  • Servicii
    • Terapie psiho-oncologica
    • Psihoterapie
    • Cursuri si practica de specialitate
    • Terapie online
    • Teste psihologice
  • Galerie
    • Video
  • Blog
  • Contact
  •  
logologologo
  • Acasa
  • Despre noi
  • Servicii
    • Terapie psiho-oncologica
    • Psihoterapie
    • Cursuri si practica de specialitate
    • Terapie online
    • Teste psihologice
  • Galerie
    • Video
  • Blog
  • Contact
  •  
  • Acasa
  • Despre noi
  • Servicii
    • Terapie psiho-oncologica
    • Psihoterapie
    • Cursuri si practica de specialitate
    • Terapie online
    • Teste psihologice
  • Galerie
    • Video
  • Blog
  • Contact
  •  
featured_image

Depresia se vindeca in 10 pasi.

May 4, 2020 by Lidia@ depresie 0 comments

Ce pot face ca sa-mi vindec depresia?

Lipsiti de energie, plini de idei intunecate, obositi si tracasati, pacientii experimenteaza depresia ca ..iadul.

Cu toate acestea un tratament bine adaptat si cu o ingrijire corespunzatoare, ar face posibil ca in cateva luni, pacientul sa se recupereze.

Incepe, constatand problema.

  1. “Am ganduri  negative”.

Simptomele sunt dificil de identificat la debutul depresiei. Exista un sentiment confuz de tristate si incetineala. “Toata ziua, abia asteptam sa se faca seara, sa ma refugiez in patul meu si sa dorm. Insa multe ganduri mi se roteau in cap si dupa ce oboseam si mai tare, adormeam, dar dimineata gandurile apareau din nou…si nu am inteles de ce..”, spune V.J. o pacienta.

Prizonierii lor insisi, deprimati , nu isi dau seama ce li se intampla. Ei s-au deconectat de lumea exterioara si isi exprima disconfortul in moduri giratorii: dureri de spate, dureri de cap, dureri de stomac..Anturajul lor sau familia ii poate ajuta sa reactioneze, cu atat mai mult cu cat ei nu vor banaliza aceste simptome.  Dr Manfred Spitzer,  cunoscut psihiatru german, recomanda familiilor sa nu ezite sa traga semnalul de alarma.

Nu este nevoie sa-I spui persoanei ca este deprimata. Ar face-o doar sa se simta vinovata. Mai bine evidentiati schimbarea si sfatuiti-o sa solicite sfaturi medicale.

2.Consulta un medic. Medicul de familie sau un psihiatru?

Este bine ca pacientul sa consulte  mai intai medicul de familie. Ei pot trata perfect depresia moderata, dar cand simptomele devin foarte intense, cu repercursiune puternica asupra vietii personale, profesionale si de familie, medicul de familie  poate face recomandare pacientului catre un specialist psihiatru.

Important ca pacientul sa-si gaseasca  un medic care sa-i inspire suficienta incredere pentru a face “echipa” impreuna, timp de cateva luni cat dureaza tratamentul.

3.Recunosc, am o tulburare mintala.

Cel mai adesea depresia se instaleaza treptat. Dar poate aparea de asemenea brusc si fara un motiv aparent. Nu este un simplu atac de slabiciune, ci o adevarata pauza in viata pacientului. Functiile creierului sunt primele afectate. “Totul se intampla ca si cum computerul central ar fi inactiv”, spune dr Manfred Spitzer.

Memoria si concentrarea nu mai functioneaza ca inainte. Persoana devine iritabila si hipersensibila.

Nu mai are placere in activitatile sale si rumineaza pe idei intunecate care ii dau un sentiment puternic de lipsa de valoare si de vinovatie.

“Am fost intotdeauna ingrozita. Panica nu m-a parasit niciodata, in plus, m-am simtit urata de toti, am simtit ca nu mai am nimic de spus  interesant pentru cineva, ca nimeni nu mai are nevoie de mine. Nu am putut vorbi despre asta pentru ca mi-a fost imposibil sa pun in cuvinte in ceea ce mi se intampla..”, mai spune V.J.

De ce ma tratez.

4. Sa iau medicamente?

Nu stim: fa o vizita la medicul tau sau psihiatru si vei afla. In general, antidepresivele ajuta pacientul sa iasa din criza, prin restabilirea echilibrului neurobiologic al creierului. Primele semne de ameliorare apar dupa doua sau trei saptamani de tratament. Apetitul, somnul, dorinta de a trai revin putin cate putin.

„Persoana care a primit produsul potrivit la doza potrivita isi recapata moralul in zece zile. De acolo, poate incepe sa faca un pas inapoi si sa incerce sa inteleaga ce i s-a intamplat ”, mai spune renumitul psihiatru.

Insa multi pacienti sunt  precauti la tratamente cu antidepresive. De teama  reactiilor adverse, refuza sa le administreze sau  opresc tratamentul prea devreme.

Cu toate  acestea, in ziua de astazi,  medicamente sunt  sigure. Au putine contraindicatii si nu sunt dependente, contrar credintei populare. In plus, masurile luate in toata lumea pentru  “securitatea” pacientului au fost de mult timp sporite.

Este recomandat ca pacientul sa consultate medicul din doua in doua saptamani sau atunci cand este cheamat,  pentru a face bilantul. Este posibil ca medicul sa schimbe sau sa ajusteze medicatia, pentru un rezultat optim.

La inceputul tratamentului, toti pacientii trebuie sa fie sustinuti, asigurati si incurajati de medicul lor.

O persoana care primeste medicatia potrivita la doza potrivita se poate ridica rapid.

5. Merg la psihologul clinician sau la psihoterapeut.

Aceasta se numeste consiliere, terapie sau psihoterapie suportiva, de sprijin. Depresia este un semn ca viata psihica se invarte. Rolul nostru, al psihologilor,  este sa ajutam persoana sa-si reactiveze resursele proprii, interne, pe care aceasta le-a pierdut din vedere.

La fel ca si in relatia medic-pacient, este important ca pacientul sa-si gaseasca  un psiholog  care sa-i inspire suficienta incredere pentru a face “echipa” impreuna, timp de minim cateva luni cat dureaza tratamentul.

Dupa recastigarea mijloacelor fizice si intelectuale, la sfatul medicului  unii pacienti pot lua in considerare o psihoterapie mai aprofundata. In functie de caz, persoana poate fi  indrumata spre o terapie de mai lunga durata ( de  inspiratie integrative, experentiala, psihanalitica etc ) sau spre o terapie mai pragmatica si mai scurta (terapie cognitiva, hipnoza, hipnoterapie etc.). Alegerea depinde de pacient, de motivatia sa, de timpul pe care i-l poate dedica …

“Va recomand sa consultati un psiholog cu care va simtiti confortabil. Este ca intr-un cuplu. Pentru a face o echipa buna, este nevoie de doi. Unul este prea putin. ”, spune V.J., fosta pacienta.

6. Ce se intampla daca vreau sa mor?

Depresia cufunda unii pacienti intr-un abis atat de adanc incat nu ia in considerare decat o cale de iesire: sinuciderea. In Franta, doua treimi din persoanele care isi incheie viata sunt, de fapt, persoane depresive prost tratate sau netratate.

In consultare, psihiatrii cauta sistematic aceste idei de moarte la pacientii lor si actioneaza in functie de intensitatea lor.

Spitalizarea este uneori necesara pentru a proteja persoana.

“Pacientii cu ganduri suicidale, nu ar trebui sa ezite si sa mearga la medicul specialist psihiatru, de indata ”, mai spune renumitul medic german.

7. Daca sunt internat?

Spitalizarea, este mai rara si este rezervata pacientilor cu o depresie mai accentuata. Sederea in spital de cele mai multe ori  este 7-14 zile si va permite pacientului un tratament mai intens , mai sustinut (medicamente neperfuzabile sau perfuzabile la ore fixe, interviuri zilnice cu un psihiatru, supraveghere medicala atenta etc ). Este, de asemenea, o oportunitate de a respira, de a scapa de grijile cotidiene. Spitalizarea trebuie privita ca o modalitate de odihna, o modalitate de a te indeparta  de constrangerile externe: casa, familie, munca etc.

“Am avut mai multe sederi la spital…este adevarat ca nu am fost in confortul casei mele, ca mediul a fost poate mai descurajator… insa tratamentul mi-a facut bine”, mai spune V.J.

8. Daca recidivez?

Jumatate dintre pacienti se cufunda din nou dupa o prima depresie, din diverse motive. Un lucru este sigur, multi oameni opresc prea repede antidepresivele, imediat ce se simt mai bine.

Dr Manfred Spitzer spune ca este foarte important ca pacientul sa continue vizitele la medicul sau curant, sa respecte indicatiile si tratamentul recomandat, dand  timp acestuia sa actioneze  chiar daca dureaza si trei sau mai multe luni,  dupa ce simptomele s-au imbunatatit.

La aceasta explicatie, se mai adauga una … recidive apar atunci cand pacientul nu s-a ocupat de ceea ce era ascuns in spatele depresiei si nu a actionat suficient la nivel psihologic.  Psihologul este parte a echipei multidisciplinare de ingrijire a pacientului depresiv si il poate ajuta sa se ajute, sa isi descopere punctele slabe/ forte, sa isi clarifice nelamurile, sa isi destainuie gandurile si sentimentele, sa ii ofere informatii, idei, sfaturi profesioniste etc

Doar impreuna cu psihologul curant, se poate decide cand consilierea  psihologica / psihoterapia poate fi intrerupta.

“ In final , ma simt mai bine!”

9. Reiau treptat o viata normala…

Unii pacienti vor trebui sa isi ia concediu medical in timpul recuperarii. A lucra avand dificultati de concentrare , nu va face decat sa-i impinga si mai adanc in depresie. In general, medicii recomanda sa  se intrerupa  activitatile obligatorii.

Dr Manfred Spitzer mai adauga ca persoana isi poate relua treptat o viata normala imediat ce isi gaseste placerea de a iesi afara si de a vorbi cu ceilalti, fara a fi nevoie sa se forteze.

V.J. marturiseste: „Am reinceput sa zambesc..este ca si cum soarele ar reveni. „

Intoarcerea la apetit este unul dintre semnele vindecarii.

10.Am recuperat calitatea vietii de mai inainte.

Un pacient se poate considera ca iesit din “padure”, atunci cand si-a recuperat pe deplin calitatea vietii de inainte de depresie: placere in viata, interese multiple, sociabilitate, bunastare fizica, pofte diverse, etc.

Insa, vazuta din partea bolnavilor, notiunea de vindecare este mai putin clara. Multi raman profund marcati de calvarul dureros prin care au trecut. V.J.  este constienta ca traieste „pe un teren fragil”, desi  este in regula, dar „nu se simte in siguranta”. Ea crede ca nu va iesi niciodata cu adevarat din “padure” si recunoaste ca ii este „teama ca depresia va reveni”.

Intr-adevar, se poate vindeca … si reapare cativa ani mai tarziu. Unii oameni raman foarte vulnerabili, pentru care crizele depresive marcheaza dificultatea de a traversa etapele vietii.

Cand un pacient este prins intr-o spirala, medicul poate lua in considerare prescrierea de antidepresive pentru cativa ani. Aceste depresii „cronice” afecteaza doar unul din cinci pacienti. In cele mai multe cazuri, boala va fi o amintire proasta numai dupa cateva luni de ingrijire buna.

Dacă aveți întrebări despre depresie sau tratamentul acesteia, cereți să vă întâlniți cu psihologul nostru la cabinetul său de consultații sau in online. El te va asculta cu empatie și te va sfătui în mod prudent, în deplină confidențialitate.

Programeaza o sedinta de consiliere psihologica / psihoterapie aici.

Psh.Lidia Stoica

Prev
Next

Related Posts

Ce este depresia?
Ce este depresia?
April 25, 2020

Ai o problema cu depresia? Depresia poate fi o boala foarte grea. Milioane de...

Learn more
Cum sa scapi de sentimentul tristetii
Cum sa scapi de sentimentul tristetii
July 29, 2020

Tristetea se trateaza in cativa pasi Sunt in depresie Sunt trist Vreau...

Learn more

Leave a Comment! Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cauta:

Ultimele articole:

  • Un scurt ghid pentru apartinatorii bolnavilor de cancer (II)
    Un scurt ghid pentru apartinatorii bolnavilor de cancer (II)
    March 10, 2021
  • Un scurt ghid pentru apartinatorii bolnavilor de cancer (I)
    Un scurt ghid pentru apartinatorii bolnavilor de cancer (I)
    February 10, 2021
  • Cancerul in viata de familie
    Cancerul in viata de familie
    August 5, 2020

Categorii:

  • altele
  • anxietate
  • atacul de panica
  • cancerofobia
  • depresie
  • psiho-oncologie
  • tulburari de comportament
  • tulburari de personalitate
Singura clinică de psihologie pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice din România.

Clinica noastra

SC CLINICA PSIHO-ONCOLOGIE LIDIA STOICA S.R.L.

CUI: 39885056, J40/13310/18.09.2018

Sediu social: Str. Batişte nr. 9, Bucureşti

IBAN: RO18INGB0000999908319016

Banca: ING Bank N.V AMSTERDAM – Sucursala Bucureşti

Ultimele articole

  • Un scurt ghid pentru apartinatorii bolnavilor de cancer (II)
    Un scurt ghid pentru apartinatorii bolnavilor de cancer (II)
    March 10, 2021
  • Un scurt ghid pentru apartinatorii bolnavilor de cancer (I)
    Un scurt ghid pentru apartinatorii bolnavilor de cancer (I)
    February 10, 2021

Linkuri utile

  • Magazin online – Selectie carti
  • Contract de prestari servicii psihologice
  • Termeni si conditii
  • Politica de confidentialitate
Ne gasesti si pe