
Boala canceroasa in perioada Covid-19
Ce impact psihologic poate avea pandemia Covid-19 asupra pacientilor cu cancer?
Cum pot ei sa faca fata acestei pandemii?
Cui sa ceara ajutor?
Un eveniment exceptional, cum ar fi cel cu care ne confruntam din cauza pandemiei Covid-19, are un impact psihologic puternic asupra intregii populatii, determinand pe multi sa se teama, sa se frustreze, sau sa fie suparati, sau toate emotiile impreuna.
Si mai complicata este situatia emotionala a oamenilor precum pacientii cu cancer, care se confrunta nu doar cu anxietatea cauzata de frica de infectare, ci si cu anxietatea cu privire la tumora . Pentru ajutor intr-un moment atat de dificil, pot exista atat strategii individuale, cat si clinici de sprijin psihologic.
Diferite etape
Pacientii cu cancer nu sunt la fel. Ei se pot confrunta cu urgenta Covid-19 in diferite stadii ale bolii si pot avea, de asemenea, personalitati si temperamente diferite.
Pacientul care este deja departe de diagnostic.
Aceasta situatie colectiva reactiveaza teme si temeri abordate deja la nivel personal.El s-a confruntat deja cu un eveniment traumatic, cu sentimentul de pericol, sentimentul de amenintare cu moartea si starea de alarma. A facut-o in momentul in care diagnosticul de cancer a ajuns in viata lui.
Pacientul care este in chimioterapie sau radioterapie.
El a intrat deja pe un fagas care il ajuta sa-si recastige sentimentul de control, el se afla in asa-numita faza de adaptare. Prin urmare, este echipat pentru a gestiona o doza buna de stres si pentru a pune in miscare mecanismele de rezistenta, adica adaptarea la situatie, desi frica de Covid-19 poate perturba chiar si cea mai puternica determinare.
Pacientul aflat la inceputul caii oncologice , faza de diagnostic.
El acumuleaza doua tipuri de trauma: trauma propriei boli si cea legata de ceea ce se intampla din cauza pandemiei . Pacientul trebuie sa se capaciteze pentru a gestiona emotional atat tumora, cat si sentimentul colectiv, prin urmare, intr-un anumit sens, el trebuie sa depuna un efort dublu.
Printre anxietatile care pot afecta bolnavii de cancer in aceasta perioada, cea mai frecventa nu pare sa fie aceea de a nu se putea vindeca. Totul este organizat astfel incat sa poata continua tratamentul chiar si in aceasta situatie de urgenta. Tot ce tine de chirurgie si terapii indispensabile pentru cancer , sunt efectuate in continuare, chiar si in starea de urgenta. Controalele si examinarile, care nu erau strict necesare in termenul imediat, au fost in schimb suspendate sau amanate . Este posibil ca, in unele zone din tara si in unele spitale implicate in managementul de urgenta, anumite terapii sa fie amanate, dupa o analiza severa, luand in considerare riscurile si beneficile pacientului.
Sentimentul singuratatii
Pacientii care sunt spitalizati pentru o interventie chirurgicala de indepartare a tumorii in urma unui diagnostic recent au o experienta foarte diferita decat ar fi avut-o inainte de focar. Spitalul a devenit un loc blindat. Daca un pacient este supus terapiei sau testelor, membrii familiei nu-l pot insoti in unitate. Pacientii internati pentru operatie pot fi vizitati (daca este permis) doar de un membru al familiei. Acest lucru creeaza un adanc sentiment de singuratate .
In faza chirurgicala, pacientul simte nevoia sa se bazeze pe echipa si pe membrii familiei pentru a recupera puterea si autonomia. De multe ori din motive intemeiate, adica pentru a proteja pacientii, vizitatorii si familia nu pot fi prezenti. Astfel, caldura, fizicitatea, sprijinul emotional cu cuvintele si imbratisarile lipsesc. Echipa trebuie sa fie foarte atenta in ingrijirea bolnavului, dar in orice caz nu poate inlocui familia. Pacientii sunt incurajati sa utilizeze apeluri video chiar daca nu le-au folosit niciodata, pentru a compensa absenta fizica a celor dragi.
Situatia este cu atat mai dificila pentru cei care sunt departe de locuinta, din punct de vedere geografic. Daca familia nu a putut sa se organizeze pentru a petrece carantina aproape de pacient, pacientul nu poate conta nici pe o scurta vizita. Unitatea familiala, pentru cele mai profunde afectiuni reprezinta o baza sigura. Cand pacientul nu reuseste sa beneficieze de sentimentul unitatii familiei, acesta duce o lupta cu oboseala a carei natura depinde de multi factori: personalitate, context, faza bolii, prognostic .
Sfaturi practice pentru pacienti cu boala canceroasa in perioada Covid-19 ( si nu numai)
In aceasta situatie de urgenta pentru sanatate, viata de zi cu zi s-a schimbat pentru toata lumea: puteti parasi casa doar pentru nevoi specifice stabilite prin decret, trebuie sa lucrati de la distanta atunci cand este posibil si sa practicati distantarea sociala intre oameni. Pacientii cu boli cronice, fiind fragili, sunt deja obisnuiti cu unele dintre aceste masuri. Multi pacienti cu cancer, de exemplu, pot fi imunosupresati din cauza chimioterapiei sau deosebit de vulnerabili dupa operatie, si din acest motiv sunt deja foarte atenti in contactele sociale. Sugestiile care le sunt date in acest moment pot fi utile si pentru populatia generala. Iata, cateva dintre ele:
- creati obiceiuri in casa care sa fie cat mai asemanatoare cu cele obisnuite . Acest lucru ofera un sentiment de securitate, ajuta la redobandirea controlului. Este important sa va stabiliti obiective realiste pe parcursul zilei si sa va pastrati regulat ritmurile de veghe si orele de masa. Este in regula sa cautati informatii pe canalele autorizate despre ceea ce se intampla, cu toate acestea sunt de preferat unele precautii. E bine sa o faceti doar o data pe zi, din surse autorizare si eventual nu seara.
- aveti grija de bunastarea dvs, incercand sa va distrageti atentia de la aceasta pandemie. Creati-va, momente de agrement . Acum cand aveti mai mult timp puteti sa recuperati hobby-urile abandonate. Aceasta face parte si din placerea redescoperita de a trai, dincolo de traume colective si personale.
- Contactati persoane dragi, pozitive. In momentele de disperare, sa intrati in contact cu acestia ar putea sa devina contacte suport deosebit de importante. Este bine sa directionam contactele, alegand pe cine sa apelam pentru a nu incheia apelul si mai indurerati.
Suportul specialistului
Pentru cei care au dificultati in gestionarea preocuparilor legate de situatia de urgenta actuala pentru sanatate, un ajutor important poate veni din partea psihologilor si psihoterapeutilor. Cateva asociatii, au infiintat centre de asistenta psihologica la distanta, prin comunicare telefonica sau online . Acestea sunt modalitati care erau deja folosite anterior, dar care astazi au fost imbunatatite, deoarece relatia personala a devenit o sursa de pericol atat pentru pacient, cat si pentru operator. Apelul telefonic si video va permite sa luati legatura in siguranta totala si, de asemenea, sa sustineti membrii familiei bolnavilor de cancer ce nu pot intra in spitale.
Puteti descarca, aici, Ghidul Psihologic de coronavirus pentru populatie, pentru a face fata situatiei cu o atitudine psihologica mai buna si pentru a gestiona stresul aferent situatiei de urgenta Covid-19.
Daca aveti nevoie de ghidaj despre cum ar trebui sa gestionati aceasta pandemie cu coronavirus, cereti sa va intalniti cu psihologul nostru la cabinetul de consultatii sau in online. El te va asculta cu empatie si te va sfatui in mod prudent, in deplina confidentialitate.
Suntem obisnuiti sa lucram cu diagnostic amenintatoare de viata.
Programeaza o sedinta de consiliere psihologica / psihoterapie aici.
Psh.Lidia Stoica
Related Posts
Cancerul in viata de familie
La ce sa te astepti si ce trebuie sa faci cand e implicat diagnosticul...
Interventia psiho-oncologica.
Ce este psiho-oncologia? In termeni stiintifici, psiho-oncologia este partea...