
Ce se întâmplă cu supraviețuitorii cancerului?
– Supraviețuitorii cancerului au tendința să fie mai izolați și retrași din punct de vedere social.
Sexualitatea este o parte importantă a sănătăţii şi a stării de bine a individului. Sexualitatea nu presupune numai acţiunea fizică, dar şi legăturile emoţionale conexe. Atât cancerul, cât şi tratamentul, pot afecta sexualitatea în mai multe moduri:
– imaginea de sine: transformările fizice (în urma intervenţiilor chirurgicale sau slăbirea/îngrăşarea după tratament) şi problemele emoţionale (anxietatea, depresia, frica) pot influenţa în mod negativ felul în care pacientul se vede
– scăderea libidoului: efectele adverse ale tratmentului (senzaţia de greaţă sau vomă) pot interfera cu dorinţa sexuală.
Este important de subliniat că nu toţi pacienţii cu această boală vor avea probleme legate de sexualitate, în timpul tratamentului de specialitate.
– Unii dintre supraviețuitori pot deveni sterili, din cauza tratamentului pentru cancer, iar alții refuză să aibă copii de frică ca aceștia să nu se îmbolnăvească la rândul lor.
În privinţa reproducerii, pentru pacienţii oncologici tineri, bariera refuzului de a avea copii de frica ca acestia s-ar putea imbolnavi, ar putea fi depasita cu indeplinirea ca si cerinte :
– informarea echipei multidisciplinare de tratament despre dorinţa de a avea copii, înainte de începerea oricărui tratament, deoarece numai aşa se poate beneficia de mijloacele moderne de recoltare şi conservare a ovulelor, respectiv spermatozoizilor, pentru fertilizări ulterioare;
– sănătatea individuală trebuie să primeze asupra dorinţei de procreere, fie şi numai dacă ne gândim că orice copil are nevoie de părinţi sănătoşi şi responsabili;
– o perioadă de timp de 3-5 ani (mai puţin sau mai mult în funcţie de tratamentele specifice efectuate), înainte de a lua o decizie;
– consultarea medicul oncolog pentru a obţine informaţii privind riscul teratogen al medicaţiei pe care a primit-o;
– consultarea geneticianul clinician pentru calcularea riscului de tumori maligne ce pot fi transmise.
Daca si tu ai un diagnostic oncologic (cancer), iar psihicul tau este la pamant, ai incercat dar nu ai reusit sa te ridici singur, poti apela la serviciile clinicii noastre, programandu-te la unul dintre specialistii nostri, specializati in psiho-oncologie.
Programeaza-te, aici
Psh. Lidia Stoica – Expert DOC
Related Posts
Cancerul in viata de familie
La ce sa te astepti si ce trebuie sa faci cand e implicat diagnosticul...
Ce se întâmplă cu supraviețuitorii cancerului?
– Supraviețuitorii cancerului au tendința să fie mai izolați și retrași din punct...