
Ce este depresia?
Ai o problema cu depresia?
Depresia poate fi o boala foarte grea. Milioane de oameni din intreaga lume , au manifestat la un momend dat cel putin un episod de depresie majora, fara sa stie cum sa reactioneze.
Tulburarea de depresie, se refera la o dispozitie depresiva ( sentiment subiectiv de tristete pentru o perioada lunga de timp), de vid interior, lipsa sperantei, incapacitate de a simti placere, retragere sociala , lipsa motivatiei, insotite de semne vegetative.
Depresia este o tulburare psihica si afecteaza persoana atat pe plan fizic cat si mental ( afecteaza stima de sine si face dificila indeplinirea sarcinilor cotidiene).
Tipuri de depresie :
- Depresia majora ( severa), implica o stare de spirit proasta, insotita de pierderea interesului sau placerii pentru activitati cotidiene, afecteaza toate ariile de viata, inclusive relatiile profesionale si sociale.
- Melancolia, ca o forma a depresiei severe implica o lentoare in miscarea persoanei afectate si nu gaseste nicio placer in nico activitate.
- Depresia postnatala / antenatala , implica o modificare hormonala la femeia gravida sau lauza, cauzata de stresul legat de nastere.
- Depresie psihotica, manifestata prin pierderea contactului cu realitatea si aparitia unor halucinatii , iluzii sau paranoid.
- Depresia ca tulburare bipolara, manifestata prin trecerea alternanta de la o stare de depresie, melancolie la o stare agitata, de manie completata cu o senzatie de foarte multa energie.
- Depresia cronica, cauzata de boala cronica cum ar fi boala oncologica.
Care sunt simptomele depresiei?
Depresia este o problema complexa si nu este o simpla stare emotionala negativa, care trece repede si singura. Elementul principal al unui episod depresiv major constituie o perioada de cel putin 2 saptamani , aproape in fiecare zi, in cursul careia fie exista dispozitie depresiva fie pierderea interesului pentru toate activitatile.
- Dispozitie depresiva , o stare mentala de tristate sau amaraciune
- Diminuarea marcanta a interesului pentru aproape toate activitatile
- Scaderea in greutate corporala sau crestere in greutate
- Insomnie sau hipersomnie
- Agitatie sau lentoare psihomotorie
- Fatigabilitate sau lipsa de energie
- Sentiment de inutilitate sau vinovatie excesiva
- Reducerea capacitatii de gandire sau concentrare sau indecizie
- Ganduri recurente de moarte si/sau suicid
Cum apare depresia? Cauzele depresiei.
Depresia apare ca rezultat al interactiunii unor factori de vulnerabilitate si stress. Altfel spus, depresia poate apare la oricine, oricand, in functie de vulnerabilitatea inascuta sau dobandita si de evenimentele stresante pe care le parcurge.
Exemple de vulnerabilitati care in interactiune cu stresul, pot cauza depresie, ar putea fi:
Vulnerabilitate : factori genetici, experiente traumatice timpurii, relatii de atasament defectuoase sau absente, predispozitie spre neuroticism, stil de gandire disfunctional/ distructiv, lipsa abilitatilor sociale, dificultati de autoreglare/ adaptare.
Stres: cauzat de pierderea unei relatii/ teritoriu, imbolnavirea / moartea unei personae apropiate, esecul academic, esecul profesional ( concedierea sau supra-stresul la locul de munca), conflicte cu persoane importante, cu putere de decizie.
Cum se trateaza depresia?
Pentru depresie au fost validate stiintific mai multe forme de tratament.
Astazi, depresia poate fi tratata eficient prin:
- interventie psihologica in cabinetul psihologului sau online ( dintre cele mai eficiente psihoterapii sunt cea cognitiv-comportamentala si psihoterapiile orientate spre persoana;
- medicatie, doar la indicatia medicului psihiatru ( medicatia este in general antidepresiva de exemplu: ISRS, IRSN, Teca etc ce poate fi combinata cu o medicatie anxiolitica, timostabilizatoare sau hipnotica. Schema de tratament este stabilita doar de medicul psihiatru);
- interventie psihologica + medicatie, la indicatia psihologului clinician si a medicului psihiatru.
Eficienta tratamentului este data de mai multi factori precum severitatea simptomelor, prezenta comorbiditatilor, cronicitatea sau recurenta episodului depresiv, combinati cu istoricul personal de viata.
Se poate rezolva o depresie, apeland la un psiholog clinician sau psihoterapeut in online?
În ultimii ani, tot mai multe persoane caută servicii psihologice online, din numeroase motive, cum ar fi:
- nevoia de a avea acces rapid și permanent la servicii si informatii relevante;
- lipsa de specialisti in localitatea/zona de domiciliu;
- costuri prea ridicate ale serviciilor traditionale;
- programul zilnic de lucru impiedica accesul la serviciile traditionale;
- nevoia de confidentialitate in consultarea acestor servicii;
- mai nou, se simt mai comod, mai in siguranta pastrand distanța socială.
De aceea, specialisti din intreaga lume au început sa ofere servicii de evaluare psihologica si programe de terapie prin intermediul internetului.
Clinica noastra, ofera servicii psihologice fundamentate stiintifi si utilizează la bază aceleași principii de intervenție care au fost validate în formele tradiționale de terapie cognitiv-comportamentala (CBT). Terapia trebuie inteleasa ca un proces ce are loc in mintea noastra si nu in afara noastra, ce funcționeaza pentru ca schimba ceva in modul nostru de a fi, in modul nostru de a intelege . Putem lua in considerare si ca online-ul ofera acces la resurse precum: figuri, scheme, exerciții, incurajarii, exemple, demonstrații, povești de succes etc.
Daca v-ati confruntat cu simptomele depresiei si nu ati reusit sa-i faceti fața singur, puteti apela la serviciile oferite de psihologii clinicii noastre: psihoterapie, consiliere psihologica, tehnici de relaxare.
Programeaza-te aici.
Suntem aici pentru a va ajuta, indiferent de ce problema aveti!
Psh.Lidia Stoica
Related Posts
Ce este depresia?
Ai o problema cu depresia? Depresia poate fi o boala foarte grea. Milioane de...
Un alt fel de…depresie
O depresie din „bunastare”… “Ani de zile am lucrat intr-o companie mare, am...